Designed for the future

Yale New Haven Hospital,
Smilow Cancer Hospital

New Haven, CT
High above the urban landscape of New Haven, the 14-story Smilow Cancer Hospital is one of the premier comprehensive centers in the United States, as designated by the National Cancer Institute.
Arrays of windows, terracotta screens, and glass stair towers contribute to a larger volumetric urban expression. The terracotta clad is sliced into a multitude of blocks, which are pulled apart and shifted. The resulting gaps create opportunities to introduce light into the hallways.
The LEED-certified facility was designed with an eye on the future. Modular, universal private patient rooms provide flexible uses, while an alternate main entrance will allow for the planned replacement of the existing main entry. Circulation pathways allow for the temporary shift of traffic patterns during future renovation projects.
The LEED-certified facility was designed with an eye on the future. Modular, universal private patient rooms provide flexible uses, while an alternate main entrance will allow for the planned replacement of the existing main entry. Circulation pathways allow for the temporary shift of traffic patterns during future renovation projects.
The Smilow Cancer Hospital is an Academic Medical Center, affiliated with the Yale University Medical School. Providers and staff huddle in private teaming areas, located in all clinical spaces throughout the hospital.
Shepley Bulfinch has partnered with Yale New Haven Hospital since 1987. Other noteworthy projects include master planning and renovations for the St. Raphael campus in New Haven, and renovations to both Bridgeport Hospital and the York Street campus.
The two-story lobby ties directly into the central atrium space, which functions as the heart of this major Academic Medical Center. A five-story, glass-enclosed bridge connects the new Center to the existing Children’s Pavilion.
The two-story lobby ties directly into the central atrium space, which functions as the heart of this major Academic Medical Center. A five-story, glass-enclosed bridge connects the new Center to the existing Children’s Pavilion.
517,000 sf
new construction
168
private rooms
12
operating rooms
100
infusion rooms
The roof garden serves as the exterior lobby for outpatient cancer floors and invites patients, visitors, and staff to find respite in nature. Infusion patients have the option of receiving chemotherapy in the garden.
Healthcare Facility Design Honor Award, 2014
Boston Society of Architects/AIA
Award of Merit, Green Building Awards, 2011
Connecticut Green Building Council
First Place (New Construction), 2011
Project Team Awards, Connecticut Building Congress