Creating a new team-based template for future clinics

Memorial Hermann Medical Group,
Bellaire Health Hub

Houston, TX
The Bellaire Health Hub project establishes the new clinical care outpatient model for Memorial Hermann Medical Group, consolidating six separate adult and pediatric care clinics into one location.
Shepley Bulfinch and Memorial Hermann kicked off the project with a week-long workshop focused on consolidating clinic locations with the goal of improving wellness, workflow efficiencies, and employee/patient experience through the new clinic design. Workshop participants, including a well-rounded team of physicians, nurses, and patients, were engaged in prototyping spaces and evaluating floor plan options. The resulting design was an on-stage/off-stage working exam cluster that reduced non-value added time.
The 30,000 sf, two-story clinic includes an inviting waiting area greeting patients with daylighthigh ceilings, and spacious seating.
The clinical workroom cores provide the care team with direct access to both point-of-care testing facilities and exam rooms. This layout reduces wait times and walking distances, while optimizing staff workflow, which simultaneously improves the patient experience and satisfaction.
The clinical workroom cores provide the care team with direct access to both point-of-care testing facilities and exam rooms. This layout reduces wait times and walking distances, while optimizing staff workflow, which simultaneously improves the patient experience and satisfaction.
The layout of each exam room cluster takes the patient through a natural evolution of co-located services and streamlined flow. 
The design team embraced the nautical themes of Memorial Hermann's pediatric clinics, and curated a finish palette with rich, deep blues and bright, energetic greens. The team used this color palette to distinguish spaces, with deeper shades gracing the adult care space on the first floor and shallower hues throughout pediatrics on the second floor. Where the care spaces intersect, a figurative oceanographic section emerges, bringing calm and continuity to the facility.